Insuline pen therapie

Insuline wordt gemaakt in je alvleesklier door de ‘eilandjes van Langerhans’. Insuline zorgt ervoor dat de glucose in het bloed in de cel kan komen, dit is een belangrijke bron voor de stofwisseling,  de motor van de cel.  Als er geen of te weinig insuline wordt gemaakt kan de glucose de cel niet in en wordt de glucose waarde in het bloed te hoog en de waarde in de cel te laag. Door de hoge glucosewaarde ga je suiker uitplassen wat water meeneemt waardoor je veel gaat plassen en dorstig wordt. De cel krijgt te weinig glucose en dus te weinig energie en zoekt naar een andere energiebron. Dit is bijvoorbeeld vet. 

Na diagnose diabetes  zal  eerst gestart worden  met insulinepentherapie. Er zijn verschillende vormen van pentherapie met kortwerkende, langwerkende en met mix insulines (een mix van kort en lang werkende insuline bij elkaar). Meestal wordt er gestart met 3 x per dag met kortwerkende insuline voor de hoofdmaaltijden, en 1 x per dag langwerkende insuline in de avonduren.

De hoeveelheid insuline die wordt toegediend hangt af van de bloedsuiker waarde en van de hoeveelheid koolhydraten die worden gegeten. 

Het toedienen van de insuline gaat via een prikpen. Soms wordt daarbij gebruik gemaakt van een i-Port. Een i-Port een is een kussentje, met heel klein buisje (‘rietje’) in de huid die gedurende 3 dagen kan blijven zitten en waardoor de insuline kan worden ingespoten. Op deze manier voel je geen prikje bij ieder toedien moment. De i-port wordt gebruikt bij kinderen met prikangst. 

Honeymoon

De eerste weken of  maanden nadat de diabetes is ontdekt,  kan de alvleesklier soms nog grote hoeveelheden insuline afgeven aan het bloed. Hierdoor kan het zijn dat je in deze periode  weinig en heel soms geen extra insuline nodig hebt. Dit heet de Honeymoon periode. 

Die gaat helaas na enige tijd voorbij waarmee de insuline behoefte toeneemt en je bloedsuikers grilliger worden. Voor meer informatie hierover ga je naar: www.cyberpoli.nl/diabetes