Bloedsuikers hoe controleer je die?
Met diabetes is het belangrijk je glucosewaarden stabiel te houden. Om de insuline dosering te bepalen, heb je de glucose waarde nodig. Dit kun je meten door middel van een vingerprik. Ook kun je tegenwoordig een heel handig hulpmiddelen hiervoor gebruiken, namelijk; een sensor.
Bij een kind is het streven een glucosewaarde tussen de 3,9 en de 8 à 10 mmol/l, dit noemen we vaak de waarden binnen doelbereik. Het advies is om minimaal 4 maal per dag de bloedsuiker te controleren (voor de maaltijden en voor de nacht) en onder bijzondere omstandigheden vaker; denk dan aan sporten, ziekte of juist een hele dag op de bank zitten.
Vingerprik
De vingerprik is de meest betrouwbare manier om je glucose waarde te meten. Dit geeft direct een bloedglucosewaarde uit de kleine bloedvaten (volbloed) weer.
Bloedglucose sensoren
Om de glucosewaarde te meten kun je een sensor gebruiken. Er zijn twee type sensoren; een Flash Glucose Monitoring (FGM) en een (Real Time) Continue Glucose Monitoring (CGM);
- De FGM is de sensor Freestyle Libre 2. Deze bestaat uit een sensor die maximaal 14 dagen aan de achterkant van de bovenarm, onderhuids wordt aangebracht. De sensor meet de glucose waarde het interstitiële vocht (tussen de cellen) en loopt hiermee iets achter ten opzichte van de met de vingerprik gemeten waarde. De sensor van de Freestyle Libre 2 heeft via bluetooth connectie met je telefoon of reader. Door de sensor 1 seconde te scannen (flashen) met je telefoon of reader zie je de actuele glucosewaarde, de waarden van de voorgaande 8 uur en een trendpijl of de glucosespiegel stijgt, daalt of stabiel blijft. Op je telefoon kun je alarmen instellen bij een hoge of lage grens.
De FSL is geschikt voor kinderen van 4 tot 17 jaar. Op je telefoon kun je alarmen instellen bij een hoge of lage grens.
- Een andere mogelijkheid is (Real Time) Continue Glucose Monitoring (CGM), waarbij een ontvanger automatisch de glucose afleest. Zoals de naam al zegt, worden glucosewaarden continu gemeten en gemonitord. Dat doet de sensor elke één tot vijf minuten in het interstitiële vocht.
De gemeten glucosewaarden worden door een zender – die gekoppeld is aan de sensor – naar een ontvanger gestuurd. Een ontvanger kan een apart apparaat zijn. Maar ook een app op je telefoon waarin jij de actuele glucosewaarden altijd kunt inzien.
Kinderen onder de 18 jaar met diabetes type 1 hebben recht op een CGM systeem. We weten inmiddels dat een sensor de bloedglucose stabieler kan houden. Daardoor voelt het kind zich beter en wordt de kans op complicaties kleiner. Ook het CGM systeem geeft alarmen.
De Freestyle Libre 3 is één van de CGM sensorsystemen, toegankelijk voor kinderen van 4 tot 17 jaar. Voor kinderen onder de 4 jaar is de Dexcom G6 CGM sensor beschikbaar. Ook zijn er veel CGM sensoren gekoppeld aan een bijbehorende pomp.
Voor meer informatie hierover kun je kijken op; www.diabetesexperts.nl en bespreek met je behandelend team wat passend is voor je kind.